Mąka łubinowa dla zdrowszego serca
14 czerwca 2011, 08:55Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.
Prawda lepsza od niezasłużonego chwalenia
20 października 2011, 08:38Zbyt wiele niezasłużonego samonagradzania wcale nie prowadzi do podwyższenia samooceny, lecz do depresji. Jaka by nie była, dla wszystkich lepsza okazuje się prawda (Emotion).
Lewy policzek wyraża więcej emocji i jest ładniejszy
23 kwietnia 2012, 08:26Zdjęcia lewej strony twarzy są postrzegane i oceniane jako bardziej miłe dla oka od zdjęć prawej strony twarzy (Experimental Brain Research).
Mężczyźni oszukują częściej
22 stycznia 2013, 11:54Z badań uczonych z Albert Einstein College of Medicine na Yeshiva University wynika, że mężczyźni znacznie częściej dopuszczają się fałszerstw naukowych niż kobiety. Ponadto do fałszowania wyników dochodzi na każdym etapie rozwoju kariery naukowej
Powtarzalny urok zapachu
10 września 2013, 16:48Eksperymenty związane z odbiorem męskich woni przez kobiety zademonstrowały wysoką powtarzalność preferencji zapachowych. Fakt ten wskazuje na stałość osobniczego zapachu, a zatem i na uwarunkowania genetyczne. Zespół z Uniwersytetu w Stirling sugeruje, że tak jak u innych zwierząt, u ludzi zapach spełnia funkcję sygnalizatora różnych aspektów "jakości" potencjalnego partnera.
Cukry dodane zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych
4 lutego 2014, 10:42Spożywanie zbyt dużych ilości dodanych cukrów (takich, które nie występują naturalnie w owocach czy sokach owocowych) wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej (ChSN).
Nie znaleziono związku między noszeniem stanika a rakiem piersi
5 września 2014, 06:55Noszenie stanika nie zwiększa ryzyka najpowszechniejszych typów histologicznych pomenopauzalnego raka piersi.
Białko, mięśnie i kobieca insulinowrażliwość
18 marca 2015, 11:10Od dawna wiadomo, że u otyłych mężczyzn cukrzyca typu 2. rozwija się częściej niż u otyłych kobiet. Najnowsze badania naukowców z McMaster University pokazują, że różnica między płciami może wynikać z aktywności pewnego białka w mięśniach.
Odkryto sygnał świadczący o rozpoczynającym się porodzie
27 października 2015, 11:49Amerykańscy naukowcy odkryli w wodach płodowych sygnał komórkowy, który pokazuje, że kobieta zaczyna rodzić.
Godzina ruchu wygrywa ze skutkami przedłużonego siedzenia
1 sierpnia 2016, 11:35Godzina umiarkowanie intensywnych ćwiczeń dziennie niweluje skutki ośmiu lub więcej godzin siedzenia.